Wij zijn Renewi

Een nieuwe naam met een vertrouwd gezicht. Ontstaan door de fusie van Shanks en Van Gansewinkel. Marktleider voor de inzameling en recycling van afval tot product.

Wij geloven dat afval niet bestaat. Daarom maken wij van uw afval nieuwe grondstoffen en producten. En dat doen wij voor vele duizenden bedrijven in Nederland, van MKB tot multinational.

Weten wat onze unieke aanpak voor u kan betekenen? Bezoek de nieuwe Renewi website en neem direct contact met ons op.

Hout stoken vervuilender dan steenkool

27/11/2017 - Vaak wordt gedacht dat het verbranden van hout beter is voor het milieu dan het verbranden van steenkool. De Amercentrale in de gemeente Geertruidenberg is een kolengestookte elektriciteitscentrale van RWE, waar sinds kort biomassa wordt meegestookt. Nu nog wordt een derde van alle elektriciteit opgewekt met het stoken van hout en de planning is dat in 2020 tachtig procent van de elektriciteit wordt opgewekt met hout.

Uit onderzoek van Zembla blijkt echter dat het verbranden van hout juist vervuilender is dan het verbranden van steenkool. Dit komt omdat men er altijd vanuit gegaan is dat als je bomen plant, ze kapt voor verbranding en daarna opnieuw plant, je CO2-neutraal bent. Maar wereldwijs is nu afgesproken dat CO2 die uit houtverbranding komt niet meetelt. Dit komt omdat een bos langzaam groeit en een energiecentrale hout snel verbrandt.

Meer weten waarom het stoken van hout vervuilender is dan het stoken van steenkool? Klik dan hier om de aflevering ‘Bos als brandstof’ van Zembla te bekijken.